top of page

Sun, Apr 10

|

Sjøholmen

Artdom Exhibition in Sjøholmen

4 Countries 32 Artists 16 Artworks 10 April- 4 May 💌 WELCOME

Tickets are not on sale
See other events
Artdom Exhibition in Sjøholmen
Artdom Exhibition in Sjøholmen

Time & Location

Apr 10, 2022, 12:00 p.m. – May 01, 2022, 12:00 p.m.

Sjøholmen , Sandviksveien 130, 1365 Blommenholm, Norway

About the event

Elleve norske kvinnelige kunstnere malte i 2019-2020 et halvt lerret. De ble rullet sammen og fraktet til elleve kvinnelige kunstnere i Pakistan som fullførte verkene. Nå vises verkene og møtene - originaler og trykk - på Sjøholmen frem til 1. mai!

Det var den svensk-iranske kunstneren Arghavan som brakte maleriet til Pakistan. Der ble det værende til pandemien igjen tillot at vi kunne reise. Så ble det ferdige kunstverket igjen fraktet til Norge. Utstillingen «Artdom» handler om frihet.

Frihet som kvinne Arghavan var tre år da familien flyktet til Sverige fra Iran. Hun forstod tidlig at hennes frihet som kvinne ville vært svært annerledes dersom familien hadde blitt i Iran. I 2017 inviterte hun fem kvinnelige svenske kunstnere til å skape kunstverk med like mange kvinnelige kunstnere i Iran og ga dem stikkordet freedom. Prosjektet Artdom 1 ble født, men utstillingen ble umiddelbart stengt ned i Teheran av kultursjefen allerede før den ble vist i Sverige.

– I Iran kan ikke en kvinne male en naken kropp, og at en kunstner våger å gjøre dette, er sterkt. En av kunstnerne fra Pakistan er også forfulgt i sitt hjemland, forteller Arghavan som selv matchet kjente kunstnerne fra Norge og Pakistan i Artdom 2.

Artdom 3 står på planen, med en bro mellom India og London. Hun fortsetter:

– Jeg var først musikkartist, og fikk muligheten til å delta på Googoosh Music Academy, den største persiske musikalske mønstringen i London, som nådde 32 millioner seere – deriblant kvinner i Iran. Jeg tenkte at jeg ville bruke min frihet og stemme til å fortelle disse kvinnenes historier, forteller hun.

Kunst gjør at kvinner når hverandre Kunsten kunne tillate Arghavan å nå kvinner rundt i hele verdenen. Hun la vekk mikrofonen og startet med digitale prosjekter for å sette søkelyset på de iranske kvinnenes historier. Boken «Zan» kom i 2014 med ni kvinner i Iran, og belyste hvordan disse damene, tross for begrensingene, levde ut drømmene sine.

– Samtidig med «Artdom» har jeg også jobbet med en dokumentar om kvinnelige sangere i Iran, som ennå ikke får lov til å synge.

To kunstverdener har smeltet sammen slik man aldri har sett det før: Cathrine Knudsens sommerfugl har fått en naken kvinnekropp der sommerfuglen omslutter hodet. Sana Nezam har brutt barrierene med å male en kropp.

Monica Støes ansikt har blitt trukket under vann med slørhaler som svømmer rundt av Mhawish Shaukat, mens Kari Anne Marsteins kvinnefigur er i stille samtale med en hinduistisk mannlig gudeskikkelse og handler om de kloke stille samtalene som former livene våre.

Trudy Wiegand har fylt lerret med abstraksjon i grønt, og Scherehezade har vågalt malt inn en rygg-akt som en marmorstatue. Fru Bugge malte inn en opprørsk pin up, men ble svart ennå frekkere og modigere av Jillani, der en pakistansk transvestitt viser bannefingeren – for hvem er «badass» i dette maleriet?

Det unike prosjektet kan også oppleves på www.artdomproject.com eller ved å følge Arghavan i sosiale medier – en ildsjel som heier på kvinners frihet og bygger broer med kunsten

Share this event

bottom of page